Training

Woordvoerder- en mediatraining

Training tot woordvoerder nodig? Neem contact op met Adwin Peeks communicatie

Training tot woordvoerder

Ben je als woordvoerder of organisatieboegbeeld het eerste aanspreekpunt voor journalisten? En vind je het soms lastig om de boodschap goed voor het voetlicht te brengen? Of om kritische persvragen te pareren? De woordvoerder- en mediatraining helpt je verder. Je oefent aan de hand van mijn tips en trucs voor woordvoering. Gericht op een actueel vraagstuk dat je zelf inbrengt.

De mediatraining bevat alles wat in je rol als woordvoerder belangrijk is. De training is altijd maatwerk en toegesneden op je eigen situatie en vraag. In de basis kun je kiezen uit vier modules:

Pressure cooker training

Moet je op korte termijn klaarstaan voor de media? Heb je direct hulp nodig bij een acuut mediavraagstuk? Kies dan voor de pressure cooker training: een mediatraining van twee uur waarin ik je klaarstoom voor een mediaoptreden. Snel, effectief en op een locatie naar keuze.

Afhankelijk van het issue doen we vooraf een situatie- en omgevingsanalyse. We werken samen een geschikte kernboodschap of frame uit. Daarna bereid ik je optimaal voor op je mediaoptreden. In de pressure cooker training ligt de focus twee onderdelen. Ten eerste: je persoonlijke presentatie. Ten tweede: het ombuigen van vragen richting de eigen boodschap. Aansluitend volgt een cameratraining. De opnames kijken we direct terug. We evalueren op boodschap, houding, emotie en uitstraling. De pressure cooker training ronden we af met tips en tops.

Basistraining woordvoerder

Wil je de fijne kneepjes van het woordvoerderschap leren? De basistraining woordvoerder is een mediatraining voor iedereen die optreedt in de media. Je basisvaardigheden scherpen we aan. Dat doen we op basis van een persoonlijke intake en analyse van eerdere mediaoptredens. Je doet praktische interviewoefeningen, die afgewisseld worden met inzichten, tips en trucs rondom woordvoering. In deze basistraining komen de volgende onderdelen aan de orde:

  • Nieuws en nieuwscriteria. Hoe kom je in het nieuws?
  • Effectief woordvoerderschap.
  • Korte kernboodschap formuleren en gebruiken.
  • Praten in beelden en framing the issue.
  • Persvragen beantwoorden op camera. Aan bod komen basisvragen van media en de meest gemaakte fouten. We letten op inhoud, toon en geloofwaardigheid.

Deze mediatraining duurt een dagdeel. Na de training ben je je bewust van doelgroep en regie bij het formuleren van een antwoord.

Woordvoerderstraining voor gevorderden

Voor wie in het heetst van de strijd het hoofd koel moet houden. Deze mediatraining is ontwikkeld voor ervaren woordvoerders, directies en bestuurders die voor grotere media-uitdagingen staan. Altijd op basis van een uitgebreide intake, met aandacht voor de eigen leervragen.

Je leert een sterk en passend frame uit te werken. Je herkent valkuilen en werkt aan persoonlijke regie. Tijdens uitdagende gesprekssituaties oefen je met het uitgewerkte frame en met de eerder geoefende tips en trucs. Daarbij leren we je om soepel en met improvisatie te variëren in uw antwoorden, zonder het basisverhaal los te laten.

De training woordvoering voor gevorderden duurt één tot twee dagen. Het is een persoonlijk traject dat aansluit op de eigen leervragen. Woordvoerders die deze training bij ons hebben doorlopen, geven aan dat ze meer rust, controle en zelfvertrouwen ervaren tijdens mediaoptredens.

Meer weten over woordvoering, wat het betekent om woordvoerder te zijn en voorbeelden uit de praktijk? Je leest het op deze pagina over woordvoering.

Wil je liever iemand inhuren voor (crisis) woordvoering? Adwin Peeks is ook in te huren als interim woordvoerder om jouw organisatie uit de brand te helpen. Neem direct contact op

Inzicht in de boodschap van kleding

Elke dag word je beoordeeld op je uiterlijk. Hoe je gezien wordt is bepalend voor hoe anderen je benaderen. Welke boodschap wil je uitstralen? Formeel of juist toegankelijk? Wil je laten zien dat je professioneel of juist zorgzaam bent? Tijdens dit aanvullende onderdeel op de mediatraining leer je de taal en boodschap van kleding kennen. Na afloop kies je met meer gemak de outfit die aansluit bij je werk, de gelegenheid en het doel. Dit bevordert de communicatie. Het maakt je een geloofwaardiger woordvoerder. En het vergroot je zakelijk succes. Voor dit onderdeel werken we samen met de ervaren Uiterlijke Vormgever Trudy Nabuurs. Duur: twee uur (voor of na de training woordvoering).

Adwin Peeks

Trainer

Adwin Peeks

Adwin Peeks heeft brede ervaring in crisiscommunicatie, reputatiemanagement, framing, mediarelaties, woordvoering en teamontwikkeling.

Zijn kennis en ervaring draagt hij graag over. Dit doet hij op Hogeschool Windesheim en Hogeschool Utrecht als freelance docent. Daarnaast heeft hij veel ervaring in persoonlijke training, workshops en teambuilding bij verschillende organisaties.

Zijn absolute specialiteit is mediatraining voor bestuurders die zich willen voorbereiden op beslissende mediamomenten. Met 100% maatwerk, simpele theoretische handvatten en pittige oefensessies stoomt hij mensen klaar voor uitdagende interviews.

Training volgen?

Welke vraag op het gebied van woordvoering of media heb je? Vul je gegevens in en ik neem spoedig contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verzenden

Andere trainingen